Bekijk de volledige website
Serie Klassiek: Alma Quartet

Serie Klassiek: Alma Quartet

Onderdeel van de Klassieke serie. Wilt u de hele serie boeken? Dit doet u per voorstelling. Kies per concert uw plaatsen en kies hierbij voor de serieprijs. Zo wordt de korting automatisch verwerkt.

Programma:
Haydn Kwartet nr. 29 in G, opus 33/5 How do you do
Sjostakovitsj Kwartet nr. 3 in F, opus 73
Schubert Kwartet nr. 14 in d, D. 810 Der Tod und das Mädchen

Het Alma Quartet werd in 2013 opgericht maar verwierf al snel bekendheid als een van de spannendste ensembles van Nederland. De internationale kritiek was uitermate te spreken over hun eerste cd met strijkkwartetten van Erwin Schulhoff, waarvoor het in 2017 de ‘Deutschen Schallplattenpreis’ mocht ontvangen. De avond wordt geopend met het Kwartet opus 33 nr. 5 van Haydn dat als bijnaam heeft ‘How do you do’, oftewel ‘hoe maakt u het’. Een hartelijk begin dus van de avond. Fijne lichtvoetige maar o zo geraffineerde en vindingrijke muziek. Het derde kwartet van de Rus Dmitri Sjostakovitsj is een zwaarder aangezet werk waarin Sjostakovitsj zijn gevoelens over de Tweede Wereldoorlog heeft verwerkt. Na de pauze een zeer ingetogen strijkkwartet van Schubert met veel diepgang en muzikale ontroering. Het behoort tot het beste dat Schubert heeft geschreven. De melodieën buitelen over elkaar heen. Vooral het tweede deel kent momenten van hemelse schoonheid. Daarin wordt het lied ‘Der Tod und das Mädchen op een onbeschrijfelijke en fraaie manier gevarieerd.
Het strijkkwartet wordt wel de meeste muzikale en ideale combinatie van instrumenten genoemd. Het is een muzikale conversatie door vier intelligente en erudiete musici, zo formuleerde een recensent het
eens. Vrijwel alle beroemde componisten schreven hun beste werken voor het strijkkwartet en daar hoort Schubert zeker bij.

almaquartet.com


  Terug naar agenda